De nieuwste IT-revolutie: augmented reality

“Augmented reality will be an essential part of your daily life, like the iPhone”, aldus Tim Cook (CEO Apple) op een tech-conferentie in oktober 2016. Het zal niet de eerste keer zijn dat het bedrijf van de iPhone met een revolutionair product komt. Ook de cijfers liegen er niet om. Zo heeft o.a. Google een investering van $1.4 miljard neergelegd voor augmented reality start-up, Magic Leap. En dat terwijl het bedrijf nog niks aan de buitenwereld heeft laten zien. Volgens Digi-Capital, zal de markt voor augmented- en virtual reality stijgen van $3.9 miljard in het afgelopen jaar naar $108 miljard in 2021. Van dit enorme bedrag zal in 2021 90% bestaan uit augmented reality. Dat we in de toekomst veel kunnen verwachten van augmented reality is duidelijk. De vraag is: wanneer? Bij Innovadis blijven we natuurlijk niet achter, en bemoeiden ons graag ook even met de magische wereld van deze veelbelovende technologie.


Augmented-, virtual- en mixed reality: what’s the difference?


Een aantal maanden geleden heeft Jurgen een blog geschreven over de Oculus Rift. Een virtual reality bril die ervoor zorgt dat de gebruiker volledig in een virtuele wereld beland. Er bestaat niks meer uit de échte wereld. Althans, niet visueel of auditief. Als je zonder technologische hulpmiddelen naar de wereld kijkt, zie je alleen échte objecten (Duh!). Het tegenovergestelde. Hiertussen bestaat nog een wereld. De wereld van mixed reality, waarin elementen uit de bestaande wereld worden gecombineerd met virtuele, computer gegenereerde, objecten. We kennen twee vormen van mixed reality: augmented reality en augmented virtuality. Het verschil: een échte wereld met virtuele objecten (AR) en een virtuele wereld met échte objecten (AV). Denk aan de virtuele Pokémons uit “Pokémon Go!” die over een bestaande weg lopen (AR). En een échte weerman in het 8 uur journaal die in een virtuele wereld staat, namelijk tussen de temperaturen van aankomend weekend (AV). Hoe deze termen zich verhouden is goed te zien in het “Reality-Virtuality Continuüm” van Milgram. 

 

Een lesje geschiedenis 


Een stukje geschiedenis, want augmented reality bestaat waarschijnlijk al langer dan je denkt. In 1955 werd de Sensorama gebouwd door Morton Heilig, waarin gebruikers tijdens het kijken van een film meer het gevoel kregen écht in de scène te staan. In 1966 wordt door Sutherland voor het eerst geëxperimenteerd met een “head-mounted display”, een term waaronder we alles verstaan wat op het hoofd van de gebruiker moet. Hoewel het hier nog om primitieve vormen van augmented reality gaat, maken onderzoekers al vanaf de 90’s grote stappen met deze technologie.

Ook dichterbij huis kunnen we augmented reality al enige tijd bespeuren: via de televisie. Denk bijvoorbeeld aan de virtuele reclameborden die naast de doelen staan bij een voetbalwedstrijd. Of de wereldrecord-lijn die meebeweegt in een sportwedstrijd. Deze technologie maakte zijn debuut bij het zwemmen al in 2000 op de Olympische Spelen in Sydney.

 

Hoe kunnen we dit gebruiken?

Wanneer we naar toepassingen kijken, zien we mogelijkheden voor iedere industrie: gaming, defensie, medisch, transport, onderhoud, etc. Augmented reality gaat immers om het makkelijker beschikbaar maken van informatie, en informatie is overal te vinden. Een opvallend voorbeeld van de grote voordelen van deze technologie is het project van Japan Airlines, dat gebruikt maakt van de Microsoft Hololens. Al jaren lopen zij tegen het probleem aan dat bij het opleiden van nieuwe vliegtuigmonteurs het lastig is om hen te laten trainen met échte vliegtuigen. Er moest lang gewacht worden totdat een toestel en een vrije plek in de hangar beschikbaar waren, resulterend in voornamelijk leren vanaf papier. Het bedrijf kwam in 2016 met een Hololens applicatie waarin monteurs een virtuele vliegtuigmotor voor hen kunnen zien liggen. Het is mogelijk om rond de motor te lopen, of om de buitenste lagen onzichtbaar te maken om achterliggende onderdelen te kunnen bekijken.

 

 

Augmented reality bij Innovadis


Omdat innovatie één van de belangrijkste kernpunten is bij Innovadis, zijn ook wij begonnen met het exploreren van augmented reality. Zo zien wij bijvoorbeeld het grote voordeel van visuele communicatie, bovenop gesproken communicatie, bij samenwerking tussen monteurs. Vooral in een omgevingen waarin duidelijke aanwijzingen soms lastig te vinden zijn, en de complexiteit van de te onderhouden machines erg groot is. Hiermee zijn we dan ook aan het experimenteren, en dit levert verrassende resultaten op. Mede door enthousiaste en positieve reacties van collega’s maar ook van eindgebruikers, zie ik een toekomst waarin augmented reality niet weg te denken is. Zoals een dag zonder smartphone voor sommigen ook al als een dag niet geleefd voelt. Stay tuned, augmented reality is on it's way!