Innovadis en virtual reality

Wij hebben sinds enkele weken de nieuwste Oculus Rift op kantoor. Ik ben enorm onder de indruk van de Virtual Reality ervaring. We hebben eerder al geëxperimenteerd met de voorzetbrillen waar een telefoon in gaat (Homido, Oculus VR en Google Cardboard) maar dit is echt mindblowing.

Je kunt volledig rond kijken waarbij het beeld perfect meebeweegt, maar ook wanneer je opzij stapt en dichterbij buigt gaat het beeld realistisch mee. Je bent, zodra je de bril opzet, echt in een andere wereld! Op dit moment zijn er twee soorten applicaties: in de echte wereld opgenomen reportages waar je als toeschouwer kunt rond kijken. JauntVR is hier goed in en heeft daar ook speciale 360-graden camera’s voor gemaakt. En volledig virtuele werelden waarin je kunt rondlopen (dat zijn meestal spellen en simulaties) en zelf actief kunt zijn.

Kom gerust een keer langs om het te ervaren.

 

Toepassingen?

We zijn aan het experimenteren met toepassingen. Toepassingen waar wij aan denken zijn visualisatie van complexe data of een virtuele control room. In samenwerking met de Universiteit Twente zijn we bezig met Ambient Intelligence. Bij Ambient Intelligence krijgt de gebruiker real-time gegevens over zijn omgeving. Met de applicatie die we nu aan het bouwen zijn, kan een onderhoudsmonteur in een fabriek, terwijl hij kijkt naar een machine, gelijktijdig de onderhoudsinstructies van die machine zien en direct de juiste documentatie en handleidingen oproepen. In november wordt dit systeem op een beurs gepresenteerd. Via dezelfde interface kan het onderhoud geregistreerd worden, mede daardoor verwacht ik dat dit binnenkort gemeengoed zal zijn vooral in omgevingen waar procedures belangrijk zijn, zoals in de voedingsmiddelenindustrie. Met een zorginstelling zijn we nog een andere toepassing aan het onderzoeken waarbij patiënten virtueel in een vertrouwde omgeving geplaatst worden om ze gerust te stellen.

In toekomstige blogs zal ik jullie op de hoogte houden van de resultaten op beide terreinen.

 

Nawoord:


Ik heb gisteren nog even bij een bevriend bedrijf met de HTC-Vive mogen spelen. Ik moet bekennen dat ik dat veel leuker vind. Je hebt een grotere ruimte waarbinnen je kunt bewegen en je hebt twee losse controllers (in iedere hand één) wat veel natuurlijker werkt dan die ene X-box controller die bij de Oculus zit. Oculus maakt wel reclame met soortgelijke controllers, maar die zijn op dit moment van schrijven niet leverbaar. Kwaliteit van het beeld en het draaggemak is verder hetzelfde. Voordeel van de Oculus is dat die wat makkelijker mee te nemen is.

 

Alleen voor de nerds:

Alleen de Oculus is niet voldoende, je hebt een PC nodig met een heel dikke grafische kaart. Wij hebben hier bij Innovadis aardig wat staan aan computers, maar toch hebben we speciaal voor de Oculus een nieuwe PC moeten samenstellen: GeForce GTX1070, i5-6600K, 16GB DDR4 en een 480GB SSD-HD. Daar draait het prima op. We hebben overwogen een i7 in plaats van de i5 te gebruiken maar dat schijnt voor de grafische prestaties niet uit te maken.