Online gevonden worden

“Ik sta steevast in de top 5 van Google met mijn producten, maar ik verkoop niets online” Zo verzuchtte een producent van ventilatiesystemen laatst. Hij had via een online marketing bedrijf geïnvesteerd in SEO (search engine optimalisatie) en SEA (search engine advertising), hij had zijn belangrijkste producten ingefluisterd en de marketeer had een paar knappe optimalisatievoorstellen voor zijn website gemaakt en dito advertentiecampagnes ingericht bij Google. En daar zat hij, 6 maanden verder, een paar 1000 euro armer en geen extra omzet. “Allemaal oplichterij dat internet levert me niets op”, zo zei hij stellig.


In B2B bereik je geen klanten online


Wat gaat er mis in dit fictieve voorbeeld? Veel producenten en importeurs zijn hele dagen met hun product en hun markt bezig, willen graag alles over hun producten vertellen en weten precies wat hun klanten willen. Dat perspectief is in de praktijk het tegenovergestelde van de potentiële klant. Zo verging het ook de producent van ventilatiesystemen uit mijn voorbeeld. Hij legde de door hem ingehuurde marketeer uit welke producten uit zijn assortiment het belangrijkst waren en in welke markt zijn klanten zich bevonden. Zo ontstonden prachtige webpagina’s over die producten en hun eigenschappen en werden op basis daarvan keywords gekocht om bezoekers te trekken. Zijn potentiële klanten echter, hadden bijvoorbeeld last van een stoffige werkomgeving of pollen in de lucht. Zij raadpleegden internet voor een oplossing van dat probleem en welke technologieën er allemaal bestaan. Die gaan elkaar dus nooit vinden.

 

Mijn klant begrijpt me niet


In de praktijk zien we dat de potentiële klant zoekt naar technologie en toepassingen. De fabrikant zendt juist producten en markten. Stel Fabrikant Het Witte Wonder heeft een nieuwe vlekverwijderaar op de markt gebracht onder de naam Vlekweg Xtra. Je morst rode wijn in je witte overhemd, dan raadpleeg je internet niet voor Het Witte Wonder Vlekweg Xtra (tenzij je het product kent), maar voor het verwijderen van rode wijn uit witte kleding. Product versus Toepassing, zenden versus ontvangen. Dit praktijkvoorbeeld wordt ook bevestigd door cijfers over online zoekverkeer:

 

95% potentieel wordt gewoon vergeten


In de praktijk laten veel producenten een potentieel van maar liefst 95% liggen. Die 95% vertegenwoordigt de wereld van de klant. De resterende 5% is de wereld van de fabrikant/importeur. Waar het gaat om content creatie en de inrichting van een website, webshop of portaal, doe je er dus verstandig aan altijd de potentiële klant centraal te stellen.

 

Bepaal je online doelen en stel je klant centraal


Voor online succes zijn een duidelijk doel en goede strategie essentieel. Start daarom altijd met het definiëren van je doelen, bepaal daarna welke strategie daarbij past en ken je potentiële klant. Wat is zijn wereld, welke uitdagingen heeft hij, welke problemen, welke behoeften. En zoek vervolgens naar de verbindingen met jouw producten of diensten. Dat vormt een essentiële schakel tussen klant en product die vaak vergeten wordt in de online journey. Leg die verbinding en word online zichtbaar. Maar belangrijker, zorg dat je ook converteert, door je potentiële klant blijk te geven dat je hem en zijn uitdaging begrijpt en hem kan helpen zijn doel te bereiken met je product of dienst. Daarin is techniek en ICT een middel en geen doel op zich.

 

Samenvattend

 

  • Focus op je doelen en doelgroep
  • Investeer in content (en content management)
  • En het allerbelangrijkste, de juiste volgorde:
  • Eerst: Proces
  • Dan: Content
  • Ten slotte: Tooling