Shopping Today

Op donderdag 21 september ben ik namens Innovadis naar Shopping Today geweest. Shopping Today is het e-commerce event waar heel e-commerce minded Nederland elkaar ontmoet voor de laatste online nieuwtjes en trends. In deze blog een korte samenvatting van deze inspirerende dag.


Opening


De aftrap werd gedaan door dagvoorzitter Ben van den Burg samen met Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. Het nieuwe keurmerk voor B2B verkoper “Thuiswinkel Zakelijk” werd geïntroduceerd. Het is nu dus ook mogelijk om je als online B2B e-commerce platform te laten certificeren door de Thuiswinkel.org. In een later blog meer over het Thuiswinkel Zakelijk certificaat.

 

Keynote’s


De eerste keynote van de dag werd gegeven door GFK. De online business is booming en verwacht wordt dat de online bestedingen in 2016 naar 19 miljard euro gaan. 14% van alle bestedingen aan producten is daarmee afkomstig uit het online kanaal. Ook komt naar voren dat mobiel nog steeds booming is: 45% van alle customer journeys gaat via de smartphone. De Smartphone wordt door Google gezien als ons 79e orgaan. Een blik in de toekomst laat zien dat voice shopping, drones, virtual reality en artificial intelligence zaken zijn waar we rekening mee moeten gaan houden.

In de keynote van Picnic wordt benadrukt dat online boodschappen doen toch echt een kans van slagen heeft. Joris Beckers geeft aan dat “Online boodschappen doen alleen voor de happy few was, maar dat het nu voor iedereen is. Picnic heeft heeft het hele business model opnieuw uitgevonden en ziet het bezorgen van boodschappen niet als een service maar als hun business model.

Vervolgens is het woord aan Just Spices. In deze keynote worden tips en tricks gegeven hoe het Just Spices is gelukt om met vallen en opstaan en goede marketing emotie toe te voegen aan hun merk.

 

How-to: Agility in je gehele organisatie?


Natuurlijk kan een presentatie over Agile niet ontbreken op deze dag. De presentatie gaat in op het toepassen van het Agile gedachtengoed in organisaties. We moeten gaan werken met korte sprints zodat we flexibel zijn en snel waarde kunnen opleveren. Agile werken betekent niet dat we moeten gaan scrummen. Snelheid en flexibiliteit zijn kernwoorden die vaak terug komen in de presentatie. Een mooie vergelijking wordt gemaakt met Angry Birds. “Schiet gewoon!” Als het mis is schiet je nog een keer.

 

Greetz, B2B klanten: het zijn net consumenten


In de presentatie van Greetz gaat het over de ervaringen van Greetz bij de stap naar de zakelijke markt. Waar moet je als organisatie op richten als je actief wilt worden in de B2B markt. In de presentatie wordt duidelijk dat er wel degelijk verschillen bestaan tussen de B2C en B2B markt. Het belangrijkste is de bewustwording van de verschillen. Om de B2B markt goed te kunnen bedienen heeft Greetz op zo’n beetje alle vlakken aanpassingen moeten doen, te denken valt aan functionaliteiten, betalen, content, acquisitie, crm, business intelligence, assortiment en organisatie. Ze hebben er zelf het woord “Ver-b2ben” voor in het leven geroepen.  

De belangrijkste tips van Greetz zijn: “Laat de B2B klant zich inschrijven als B2B klant zodat hij de mogelijkheid heeft tot betalen op factuur”, “B2B is onderdeel van de organisatie” en "B2B klanten gedrag is niet gelijk aan B2C klantgedrag".

 

Smarthome, the next big thing


In een presentatie over smarthomes wordt verteld over de laatste ontwikkelingen en smarthome trends. Opvallend is dat 68% van de huishoudens geen idee heeft wat smarthome is maar dat 51% hier wel interesse in heeft. Verwarming en verlichting zijn de bekendste mogelijkheden m.b.t smarthomes. Er is nog een lange weg te gaan. Met behulp van een voorlichtingsplatform en een keurmerk moet de consument bekender en vertrouwder worden met smarthomes.  

 

En verder..


In een Q&A met Bol.com en de Bijenkorf komt Amazon veelvuldig voorbij. Zij zien het als een kans en niet als bedreiging. De algemene mening onder de sprekers en bezoekers is hierover verdeeld. Feit is wel dat in Amerika bij 44% van de aankopen de customer journey start op Amazon en slechts 38% op Google. In Sillicon Valley wordt al openlijk gesproken dat concurreren met Amazon om de online shopper zinloos is. Tot slot wordt alles software. Elke sector, alle producten, elke functie zal te maken krijgen met software. En laten we daar als Innovadis nou eens goed in zijn…….. 

Het was een top dag!