Esschert Design ontwikkelt en verkoopt een uniek, eigen assortiment van tuin-en natuur gerelateerde producten. Het bedrijf biedt ruim 3.000 verschillende artikelen aan zakelijke klanten in de tuin- en doe-het-zelfbranche. Als internationale groothandel levert het bedrijf aan bijna 70 verschillende landen.
Tot voor kort beheerde Esschert Design haar productdata in AFAS (ERP-systeem). De vraag naar specifieke productinformatie ging echter verder dan de mogelijkheden die AFAS bood. Tijd voor verandering.
Innovadis begeleidde het bedrijf bij haar zoektocht naar een passende oplossing. Met de implementatie van een nieuw PIM-systeem heeft Esschert Design nu een toekomstbestendig digitaal landschap.
Esthèl Knikhuis is Product Information Manager bij Esschert Design. “We hebben een zeer uitgebreid en divers assortiment. Naast algemene, generieke kenmerken zoals afmetingen en kleur, heeft elke productgroep een eigen set aan kenmerken. Denk bij bloempotten bijvoorbeeld aan een afwateringsgat en bij kaarsen aan de brandduur. In totaal hebben we daardoor zo’n 700 verschillende kenmerken in onderhoud. Ons assortiment is bovendien erg veranderlijk. Ieder jaar komen er zo’n 250 nieuwe producten bij en gaan er ongeveer evenveel producten uit het assortiment. Het aanmaken en beheren van al deze productdata is een enorme klus.”
“Daarnaast vragen onze klanten naar steeds uitgebreidere productdata. Daarbij wil iedere klant net wat anders, waardoor we voor elke klantvraag opnieuw data moesten verzamelen in een spreadsheet. Dit was erg tijdrovend, foutgevoelig en zorgde voor inconsistente informatie.”
Met een Product Informatie Management-systeem (PIM) heeft Esschert Design nu 1 centrale plek voor al haar productdata. Bovendien is de data nu beschikbaar in 4 talen. Deze data kan het bedrijf gebruiken voor alle kanalen, zoals de website, webshop en klantspecifieke exports. Zelfs het automatisch genereren van productcatalogi behoort tot de mogelijkheden.
Esthèl: “Een belangrijke voorwaarde voor ons nieuwe PIM-systeem was dat het geschikt moest zijn voor GS1. GS1 is een datastandaard waar steeds meer van onze klanten binnen de tuin-en doe-het-zelfbranche gebruik van maken. Maar er zijn meerdere PIM-leveranciers die compatible zijn met GS1. Innovadis nam ons bij de hand in onze zoektocht. Ze deden een GS1-ready-check om te bepalen in hoeverre onze bestaande data al geschikt was voor GS1. Daarnaast regelden ze demo’s van verschillende PIM-leveranciers. Op basis daarvan adviseerden ze ons het PIM-systeem van inriver.”
Voor de koppeling met GS1 moet data voldoen aan zeer specifieke eisen. Ieder kwartaal lanceert GS1 bovendien updates waardoor je als bedrijf je productdata mogelijk anders moet aanleveren. Voldoet de data niet aan de eisen, dan wordt het product niet opgenomen in de datapool van GS1. Klanten die gebruik maken van GS1 kunnen daardoor de producten van Esschert Design niet meer verkopen.
Esthèl: “Mag een veld bijvoorbeeld maximaal 35 karakters bevatten en lever je 40 karakters aan, dan levert dit een foutmelding op. Of heb je qua kleuren in je PIM-systeem onderscheid gemaakt tussen lila en aubergine, dan kan het zijn dat GS1 enkel paars kent.”
Voor een soepele overdracht van de data vanuit inriver naar GS1 adviseerde Innovadis Qmica. Met deze toevoeging heeft Esschert Design nu een tool om kenmerken en opties vanuit haar PIM-systeem te mappen naar de standaard van GS1.
Naast het voldoen aan de vraag van klanten naar productdata, gaat Esschert haar PIM-systeem ook gebruiken voor het voeden van haar eigen communicatiemiddelen, zoals de webshop. Hiervoor moet productdata vanuit inriver naar AFAS overgezet worden. Samen met de klantdata, prijzen en voorraden die in AFAS vastliggen is alle data compleet voor de webshop.
Om ervoor te zorgen dat de data overdracht tussen inriver en AFAS goed verloopt, implementeerde Innovadis samen met Esschert Design Boomi als tussenschakel. Boomi is een iPaaS (integration platform as a service). Dit integratieplatform vereenvoudigt het databeheer voor Esschert Design aanzienlijk. Bovendien is het dankzij Boomi een stuk makkelijker om met eventuele toekomstige externe systemen te koppelen.
Esschert Design heeft nu veel meer specifieke productdata beschikbaar, voor haar eigen kanalen en voor haar klanten. Daarnaast kan het bedrijf die data aanbieden aan de datapool van GS1.
Esthèl: “Hiermee voldoen we aan de wens van onze grote klanten, wat commercieel gezien erg belangrijk is. Bovendien besparen we nu zelf veel tijd omdat we de data nog maar op 1 plek vastleggen. En dat voorkomt inconsistentie, fouten en klachten.“
Verpakkingsinformatie ligt nu beter vast. Dit is belangrijk is om aan veranderende wetgeving te blijven voldoen.
Het bedrijf is alvast voorbereid op de invoering van het digitaal product paspoort (DPP).
Het wordt eenvoudiger om te rapporteren over de impact van het bedrijf op mens en klimaat, volgens de richtlijnen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).