N737 de duurzame en slimste weg van Nederland.

Opdrachtgever

De veilige, duurzame & meest innovatieve weg van Nederland

De N737, de weg tussen Enschede en Deurningen, stond bekend als een smalle, niet altijd even veilige weg waar bovendien de doorstroming nog weleens te wensen overlaat. De weg was toe aan onderhoud en de Provincie Overijssel heeft de weg omgedoopt tot Innovatieroute. Strukton Civiel Noord & Oost is samen een aantal partners aan de slimste weg van Nederland gaan werken. Het doel hierbij is met name het verbeteren van de doorstroming van het verkeer, de veiligheid verbeteren, de CO2-uitstoot verminderen en de geluidsoverlast verlagen.

Innovadis is als systeem integrator betrokken bij dit project. Om ervoor te zorgen dat de weg een toonbeeld wordt van technische hoogstandjes, heeft Innovadis de verschillende technologieën aan elkaar gekoppeld. De aansturing van de verkeerslichten is één van de vele onderdelen van deze innovatieve weg. Door de nieuwste technieken wordt er meteen voor gezorgd dat de weg is voorbereid op de toekomst.

Project details

Opdrachtgever
Provincie Overijssel
Partners
Mobidot - Ko Hartog - Sorama - Strukton
Expertises
Integraties - Service portalen
Market
Bouw & infra

Slimme aansturing van verkeerslichten

Het verkeer rondom de kruising wordt gedetecteerd door middel van geluid. Samen met de informatie van de detectielussen in de weg wordt deze informatie gedeeld met de verkeerslichten. Zo kan er bij drukte een betere doorstroming plaatsvinden door wachttijden te verminderen. Ook is er een dynamische rijstrook die om twee manieren ingezet kan worden, afhankelijk van de verkeersdrukte. Zo kan de rijstrook alleen voor links afslaand verkeer gebruikt worden of voor links afslaand en rechtdoor rijdend verkeer

Ongevaldetectie

Het verkeer wordt door middel van geluid gedetecteerd. Samen met de informatie van de detectielussen in de weg wordt deze informatie gedeeld. Dankzij de geluidsdetectie kunnen ongevallen op de kruising worden “gezien” waarna automatisch de hulpdiensten gealarmeerd worden en de openbare verlichting naar de maximale sterkte geschakeld wordt. Talking Traffic maakt het ook mogelijk dat deze informatie aan de bestuurders worden verstrekt, zodat zij hun rijgedrag hierop kunnen aanpassen.

Interactieve passeerhaven

Wanneer een tractor het verkeer ophoudt dan wordt dit dankzij het gewicht en de snelheid opgemerkt. Een tractor wordt dan automatisch gevraagd gebruik te maken van de passeerhaven en krijgt weer een seintje wanneer hij weer mag invoegen op de weg. Vervolgens waarschuwt het systeem achteropkomend verkeer dat de trekker weer gaat invoegen. Zo wordt voorkomen dat het normale verkeer wordt opgehouden.

Onze impact

1.

CO2 reductie dankzij slimme kruising

Verkeer rondom de kruising wordt gesignaleerd en dit wordt gedeeld met de interactieve verkeerslichten. Zo wordt een betere doorstroming van het verkeer bewerkstelligd en krijgen peleotons vrachtwagens automatisch groenlicht, dit scheelt 1 liter diesel per vrachtwagen en daarmee veel CO2 uitstoot.

2.

Verhoogde veiligheid voor weggebruikers

Met de voertuigdetectie weet de weg waar welke verkeers-gebruikers zijn en past die zich daaraan aan. Motis Zichtbaar is er voor de sociale veiligheid. Via een app en geluidsdetectie merkt het fietsers op waarna de verlichting aangaat.

3.

Efficiëntie in het verkeer

Dankzij de verschillende detectie systemen worden de verkeersgebruikers op de meest efficiënte wijze door het verkeer geloosd. Zo is er de passeerhaven, de slimme kruising en automatische verkeerslichten die een enorm efficiëntie in het verkeer hebben aangebracht.

"We zijn trots dat we de wereld een stukje mooier kunnen maken dankzij de samenwerking & innovatieve technologie."

Jurgen van Kreij

Let's meet and create positive impact together?