Slimme  afval-containers & automatische routeplanning.

Opdrachtgever

Slimme innovatie, proces optimalisatie en digitale disruptie binnen de afvalbranche.

ICBIS staat voor "Innovatief Container Beheer en Inzamelsysteem". Het is een modulair platform dat afvalverwerkers en gemeenten ondersteunt bij het optimaliseren van afvalinzameling. Het doel van ICBIS is om de efficiëntie te verhogen, kosten te besparen en bij te dragen aan een duurzamere omgeving door middel van technologische oplossingen.

Met slimme afvalcontainers die real-time vulgraad monitoren en geautomatiseerde routeplanning, verbetert ICBIS efficiëntie en duurzaamheid. Het Klant Contact Center zorgt voor directe interactie met inwoners, waardoor effectieve communicatie wordt gewaarborgd.

Project details

Opdrachtgever
ICBIS
Market
Bouw & infra

Slimme containers

Afvalcontainers zijn voorzien van een chip. Dankzij deze chip is er een enorme hoeveelheid aan data beschikbaar. Deze data wordt ook automatisch doorgegeven binnen het ICBIS platform. Op deze manier kan er slim gebruik worden gemaakt van alle data.

Compleet overzicht

Zowel de ondergrondse als bovengrondse containers zijn volledig in kaart. Chipnummers zijn gekoppeld, te ondernemen/ondernomen acties zijn zichtbaar, locaties zijn volledig in zicht en alles is koppelbaar. Daarnaast is het gebruik inzichtelijk; aantal ledigingen, gekoppelde passen, transacties etc.

Automatische route planning

Dankzij alle data kunnen straten automatisch worden ingedeeld op routes. Deze routes worden gepland, beheerd en uitgezet. Daarnaast worden alleen containers aan de route toegevoegd die ook echt geledigd moeten worden. Is de container nog niet vol (genoeg) dan hoeft deze ook niet in de route ingepland te worden. In het portaal is een compleet overzicht van de routes beschikbaar. De routes kunnen worden geëxporteerd en geoptimaliseerd. Zo helpen we afvalverwerkers de route nog verder te optimaliseren.

Naast de lediging vinden er ook servicerondes plaats. Het portaal geeft een gedetailleerd overzicht van alle servicerondes. Binnen het portaal kunnen deze bewerkt worden en acties kunnen worden gekoppeld aan de servicerondes. Het KCC (Klanten Contact Centrum) geeft gemeenten de mogelijkheid om direct met inwoners te communiceren. Zo kunnen ze aangeven wanneer hun aanvraag, klacht of reparatie wordt afgehandeld. Daarnaast kunnen veldwerkers worden toegewezen, statussen worden gewijzigd en werkbonnen kunnen worden beheerd.

Burgerportaal

Er is een portaal ontwikkeld speciaal voor de burger, oftewel de gebruiker, zodat zij zelf inzicht krijgen in hun afvalgebruik. Het portaal wordt per gemeente ingericht, zo kan er qua design ook rekening worden gehouden met logo’s, afbeeldingen en kleurgebruik. De gebruiker krijgt hierdoor een vertrouwd gevoel van de eigen gemeente. Het portaal biedt een overzicht van de containers, transacties, actieve passen, stortlocaties, afhaalkalender etc. De burger kan volledig digitaal alles inzien en beheren omtrent zijn afval.

Positieve impact

1.

Minder CO2 uitstoot

Dankzij de slimme route functionaliteit worden er optimale routes gepland. Alleen containers die geleegd moeten worden, worden ingepland. Hierdoor zijn routes korter of met minder stops.

2.

Efficiëntie in bedrijfsvoering

Dankzij de verzamelde data is er veel geautomatiseerd en daarmee geoptimaliseerd. Routes worden automatisch ingepland. Service kan sneller en beter worden verleend.

3.

Betrokkenheid burgers bij afvalscheiding

Door de gebruikers een eigen portaal te bieden hebben ze real-time inzicht. Dit inzicht geeft direct meer betrokkenheid. Ook is er aan mobiele app om het de gebruiker nog makkelijker te maken.

“Innovadis is een partij die denkt als hun klant, manoeuvreert als hun klant en een toekomst creëert voor hun klant.”

Herman Zondag

Let's meet and create positive impact together?